Shimmering walls transform Primrose Hill garage into jewel-like home

The Gables, Primrose Hill, outside view

The Gables, Primrose Hill, outside view - Credit: Archant

The glossy tiles on the outside of The Gables in Primrose Hill give the brand new conversion a petrol-black sheen, reminiscent of its previous use as a mechanics’ garage.

The Gables, side view

The Gables, side view - Credit: Archant

Now transformed into a sleek family residence by London-based architects Patalab, the site originally comprised three 1950s industrial units set between terraced housing and a railway siding.

Project architect Jordan Thompson said: “We kept the industrial theme with lots of rough exposed brickwork and timber, but we contrasted it with polished concrete and metal-framed windows.”

Inner courtyards and large skylights ensure that the space is light and airy, while clever overcladding means that the project exceeds current energy efficiency requirements.

The open-plan living space with its oak panelling and sleek surfaces is undeniably cool and a far remove from the derelict ex-industrial space that served as its foundations.

The open plan ground floor

The open plan ground floor - Credit: Archant


You may also want to watch:


The hard-edged project bears little resemblance to the comfortable and chaotic environments many associate with the family home but the award-winning practice have included some softer touches. The sunken seating area, with plumped grey cushions is inviting, and the family moved in recently so are sure to be making their mark.

Most Read

Become a Supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years. Our industry faces testing times, which is why we're asking for your support. Every contribution will help us continue to produce local journalism that makes a measurable difference to our community.

Become a Supporter